Συνεργασία αλληλεγγύης του Human Rights 360 με το “Αρχιπέλαγος”

Νοέ 24, 2020 | Ανακοινώσεις, Κοινωνικές Παρεμβάσεις

Πολλά και δύσκολα τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία στις υπηρεσίες καθαριότητας του Κοινωνικού Συνεταιρισμού “Αρχιπέλαγος”.

Κατά την περίοδο της covid-19 και του lockdown αρκετοί εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, είτε γιατί είχαν επιβαρυμένη υγεία, είτε γιατί διαβιούν σε στεγαστικές δομές, οι οποίες επιβάλουν περιορισμό στις μετακινήσεις τους, είτε τέλος, γιατί ο φόβος και η αγωνία επιδρούν αρνητικά στην προσπάθειά τους να είναι συνεπείς στις εργασιακές τους υποχρεώσεις.

Οι περισσότεροι  των εργαζομένων του Συνεταιρισμού είναι ευάλωτα άτομα (ψυχικά ασθενείς, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, απεξαρτημένα άτομα, γυναίκες  αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών κ.α.) που επηρεάζονται λόγω της πανδημίας από διαρκές άγχος, φοβίες, συχνά παρανοϊκές ιδέες, αλλά και από προβλήματα στις συνθήκες διαβίωσής τους με άλλα άτομα.

Η κατάσταση επιφέρει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα: κίνδυνος απώλειας “πελατών” και επομένως  θέσεων εργασίας, μείωση της ποιότητας παροχής των υπηρεσιών, που συχνά μπορεί να είναι και επικίνδυνη, συνεχή αβεβαιότητα, διενέξεις ή/και ρήξεις, αποσυντονισμό πλάνων εργασιών κ.α.

Μπροστά σ’ αυτή τη ζοφερή κατάσταση είναι σημαντική η βοήθεια που προσέφερε το Human Rights 360 στο “Αρχιπέλαγος”.

Μέσω μόχλευσης πόρων από το Open Foundation Society επιχορήγησε τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό για δράσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων της covid-19 στις υπηρεσίες καθαρισμού.

Συγκεκριμένα, χρηματοδότησε:

  • την απασχόληση εξειδικευμένων στελεχών (επόπτη καθαριότητας και κοινωνικό λειτουργό) για τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται.
  • την απασχόληση 5-6 ατόμων, ως καθαριστών/τριών, για τις ανάγκες αναπλήρωσης και υποστήριξης των εργαζομένων τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας.
  • την προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων ειδών ατομικής προστασίας, όπως μάσκες αυξημένης προστασίας, ειδικές στολές, προσωπίδες, ειδικά υποδήματα και γάντια για τον αποτελεσματικό καθαρισμό και την απολύμανση χώρων με κρούσματα covid.
  • την προμήθεια εξειδικευμένων μηχανημάτων και εργαλείων, όπως ατμοκαθαριστές, ειδικές σκούπες και μικροσυσκευές απολύμανσης για την ασφαλή και αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας και απολύμανσης.
  • τη διεξαγωγή εξειδικευμένων ατομικών και ομαδικών σεμιναρίων εκπαίδευσης για υπηρεσίες καθαριότητας, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, ατομική προστασία από την πανδημία, χρήση ατομικών και εξειδικευμένων προστατευτικών ειδών, αλλά και σεμινάρια συμβουλευτικής υποστήριξης, ενδυνάμωσης και κινητοποίησης των απασχολουμένων στο “Αρχιπέλαγος”.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το καλοκαίρι που μας πέρασε και θα έχει διάρκεια για ένα έτος.

Οι δράσεις που υποστηρίζονται από το Human Rights 360 αποτελούν ασπίδα προστασίας των προσπαθειών του Κοινωνικού Συνεταιρισμού “Αρχιπέλαγος” για τη διατήρηση και επαύξηση των θέσεων εργασίας ευάλωτων ατόμων, μέσα σ’ αυτή την περίοδο που διανύουμε όλοι.

Και επιβεβαιώνουν πως φυσική απόσταση χρειάζεται να κρατάμε και όχι κοινωνική. Αντιθέτως, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι αυτή που μπορεί να κρατήσει όρθια την κοινωνία μας και να στηρίξει ένα διαφορετικό, ασφαλές, κοινωνικά βιώσιμο και συνεκτικό αύριο!

Περισσότερα για την πλούσια δράση του Human Rights 360 εδώ.

 

Φωτό από τις δράσεις που χρηματοδοτεί το Human Rights 360:

Δείτε ακόμα:

Σύσταση ομάδας εθελοντών/τριών με σκοπό την υποστήριξη του Second Hand Shop στην Κυψέλη

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «Αρχιπέλαγος» αναζητά άτομα για σύσταση ομάδας εθελοντών/τριών με σκοπό την υποστήριξη του Second Hand Shop που λειτουργεί στην Κυψέλη. Πιο συγκεκριμένα, ως μέλος της ομάδας εθελοντών/τριών θα συμμετέχετε δημιουργικά στην οργάνωση και...

Διαβάστε Περισσότερα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί/ες συνεργάτες/ιδες και φίλοι/ες του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Αρχιπέλαγος»: Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 τα γραφεία του Συνεταιρισμού θα μεταφερθούν από την οδό Μηθύμνης 19 που στεγάζονταν μέχρι τώρα, στον 1ο όροφο της οδού Μηθύμνης 40 Α (παραπλεύρως της...

Διαβάστε Περισσότερα

Pin It on Pinterest