Food Lab – Pop Up Restaurant

(Η δραστηριότητα έχει ανασταλεί)

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αρκετές αλλαγές στο χώρο της εστίασης, πολλές από τις οποίες χαρακτηρίζονται ως εναλλακτικές της έντονα εμπορευματοποιημένης επικρατούσας αντίληψης. Νέες τάσεις οδηγούν πολλούς επιχειρηματίες και σεφ σε οικονομικότερες λύσεις εστίασης, ανατρέποντας “στερεότυπες” προσεγγίσεις και συνδυάζοντας ποιότητα στο προσφερόμενο προϊόν και ανθρωποκεντρική οργάνωση της απασχόλησης. Παγκοσμίως νέες τάσεις όπως το ποιοτικό street food, οι υπαίθριες καντίνες με έμφαση στη χρήση και καλλιέργεια τοπικών προϊόντων και τα pop up restaurants, είναι μόνο κάποιες από τις εναλλακτικές αυτές μορφές οργάνωσης των επιχειρήσεων εστίασης.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι νέε αυτές τάσεις “συναντώνται” με την κοινωνική, εναλλακτική επιχειρηματική δραστηριότητα, με άριστα αποτελέσματα. Κοινωνικές επιχειρήσεις και κοινωνικοί συνεταιρισμοί δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες απασχόλησης σε κοινωνικά ευάλωτα άτομα, εκπαίδευσης σε άνεργους/άνεργες χωρίς επαγγελματικές δεξιότητες, συνδυάζοντας παραδοσιακές συνταγές με οικολογικά παραγόμενες α΄ ύλες, ηθικό εμπόριο με δίκτυα αλληλέγγυας επιχειρηματικότητας και εθελοντική προσφορά με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες των εμπλεκομένων ανθρώπινων πόρων. Στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχτεί αρκετά κάποιες από τις παραπάνω τάσεις, δεν έχουν υπάρξει ως τώρα πρωτοβουλίες αντίστοιχες με τα pop up restaurants.

Φιλοσοφία ενός pop up restaurant είναι η ανάπτυξη μιας δραστηριότητας παροχής φαγητού, που δε θα λειτουργεί στο πλαίσιο ενός έντονα εμπορευματοποιημένου οργανωμένου εστιατορίου (σάλας), αλλά θα μπορεί να “εμφανίζεται” σε διαφορετικούς χώρους, όπως άδειες αποθήκες, ταράτσες κτιρίων, πολιτιστικούς χώρους (θέατρα, γκαλερί, μουσεία), άλλα εστιατόρια, ακόμη και πάρκα, εμπορικούς πεζόδρομους, στοές ή οπουδήποτε αλλού.

Το pop up restaurant μπορεί να λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο χώρο από μια ημέρα (event) μέχρι και κάποιους μήνες και να εναλλάσσει το μενού του ανάλογα με τον/την σεφ που μαγειρεύει κάθε φορά, προσδίδοντας χαρακτήρα “αφιερωμάτων” (ethnic, τοπικές κουζίνες, γαστρονομικά “πειράματα”, ξεχασμένες γεύσεις, εναλλακτική χρήση αυθεντικών α΄ υλών κ.α). Στη συνέχεια αναζητά άλλους χώρους “εμφάνισης” για την παροχή γευμάτων, με άλλους/άλλες σεφ και διαφορετικό κάθε φορά “γευστικό αφιέρωμα”.

Απευθύνεται σε «ψαγμένους» foodies και σε ευαισθητοποιημένους ενεργούς πολίτες, που αναζητούν εναλλακτικές αυθεντικές προτάσεις κουζίνας, που συνδυάζουν “γεύση” και κοινωνικό σκοπό. Η ενημέρωση – πληροφόρηση των δυνητικών “πελατών-συνδαιτυμόνων” διακινείται μέσω των κοινωνικών δικτύων, αλλά και  με παραδοσιακότερους τρόπους: προσκλήσεις, αφίσες, ανακοινώσεις κ.α.

Η πρόταση του Κοι.Σ.Π.Ε. “Αρχιπέλαγος” για την ανάπτυξη ενός food lab pop up restaurant στην Αθήνα.

Σκοπός

Σκοπός ενός pop up restaurant, που προτείνει ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός “Αρχιπέλαγος”, είναι η ανάπτυξη μιας εναλλακτικής οικονομικής δραστηριότητας στο χώρο της εστίασης που θα προσφέρει οικονομικό, αλλά ποιοτικό ethnic φαγητό, βασισμένο σε αυθεντικές πρώτες ύλες και θα απευθύνεται στους εναλλακτικούς –και όχι μόνο- foodies της Αθήνας.

Ευκαιρίες απασχόλησης

Παράλληλα, θα προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε άνεργους μετανάστες/πρόσφυγες που διαθέτουν επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές δεξιότητες μαγειρικής και οι οποίοι θα αναλάβουν να μαγειρεύουν αυθεντικό φαγητό της πατρίδας τους, καθώς και σε άνεργους/άνεργες που θα προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και οι οποίοι θα λειτουργούν υποστηρικτικά σε διάφορες θέσεις εργασίες, όπως βοηθοί κουζίνας, καθαριστές, σερβιτόροι κ.α.

Παράλληλο δίκτυο προσφοράς

Δίπλα σε όλους αυτούς (σεφ και εργαζόμενους) μπορεί να αναπτυχθεί ένα παράλληλο δίκτυο προσφοράς: πολιτιστικές δραστηριότητες, τοπικές παραδοσιακές μουσικές, εμπορία έργων τοπικής παραδοσιακής τέχνης κ.α., που –με τη σειρά τους- θα δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης και κοινωνικο-οικονομικής ένταξης.

Χώρος εκπαίδευσης & προετοιμασίας

Ακόμη, το προτεινόμενο food lab pop up restaurant θα λειτουργεί ως χώρος εκπαίδευσης και προετοιμασίας (ανάπτυξης δεξιοτήτων) των εργαζομένων, προκειμένου κάποιοι από αυτούς να διεκδικήσουν μια θέση στην ελεύθερη αγορά εργασίας ή ακόμη και να δοκιμάσουν μια δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα στην εστίαση.

Το food lab pop up restaurant θα αναζητά διαρκώς και περισσότερους και διαφορετικούς χώρους για να “εμφανίζεται” όπως: αίθουσες πολιτισμού (θέατρα, γκαλερί, μουσεία), άδειες αποθήκες ή παραμελημένους βιομηχανικούς χώρους , ταράτσες κτιρίων, άλλα εστιατόρια, ακόμη και πάρκα, εμπορικούς πεζόδρομους, στοές.

Η παραγωγική διαδικασία (προετοιμασία, παραγωγή εδεσμάτων) θα αναπτύσσεται σε οργανωμένο αδειοδοτημένο και πιστοποιημένο χώρο (μαγειρείο).
Η παροχή εδεσμάτων θα επιδιώξει παράλληλα τη συμμετοχή και “εμφάνισή” της στα πολλά και ποικίλα σχετικά πολιτισμικά γεγονότα (events) που λαμβάνουν χώρα στο λεκανοπέδιο, όπως festival, πολιτιστικές γιορτές, εκδηλώσεις συλλόγων μεταναστών, εκδηλώσεις πρεσβειών κ.α.

Στη δραστηριότητα του food lab – pop up restaurant αναμένεται μα δημιουργηθούν συνολικά 18 – 20 θέσεις απασχόλησης (σεφ, μάγειροι, βοηθοί μάγειρα, βοηθοί κουζίνας, σερβιτόροι μαζικής εστίασης, διοικητικό προσωπικό, οδηγοί κ.α.)
Μεγάλο μέρος των θέσεων απασχόλησης που θα δημιουργηθούν αφορά σε άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, από τα μέλη του Κοι.Σ.Π.Ε. “Αρχιπέλαγος”, ενώ σημαντικός αριθμός απασχολουμένων θα αφορά μετανάστες-πρόσφυγες (ιδιαίτερα στις ethnic δραστηριότητες.)

Η δραστηριότητα του food lab – pop up restaurant βρίσκεται στη φάση αναζήτησης των αναγκαίων πόρων για την αρχική επένδυση (start up).
Συμπληρωματικές ωστόσο δραστηριότητες του food lab – pop up restaurant είναι και οι:

  • Collective Cuisine Seminars
    Αφορά στην ανάπτυξη σεμιναρίων μαγειρικής, &
  • Multicultural Cooking Gifts
    Αφορά στη δημιουργία, παραγωγή και διάθεση ethnic ειδών και σκευών μαγειρικής, βιβλίων, πολυπολιτισμικής μαγειρικής κ.α.

Πώς μπορώ να βοηθήσω

Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια με έντονο
το κοινωνικό αποτύπωμα με διάφορους τρόπους.

Pin It on Pinterest