Ο Δημήτρης Χονδρός, πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Αρχιπέλαγος» έφυγε από κοντά μας το βράδυ της Τετάρτης μετά από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα βρισκόμασταν εμείς στη θέση να τον αποχαιρετίσουμε. Η συντριβή μας είναι δύσκολο να περιγραφεί. Ίσως και για αυτό δεν καταφέραμε να γράψουμε αυτά τα λίγα λόγια νωρίτερα. Ίσως και γιατί συνήθως εκείνος πάντα αναλάμβανε τα πιο δύσκολα. Μας είχε καλομάθει.

Ο Δημήτρης ήταν από τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν όσο λίγοι για την ψυχική υγεία και τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, οραματίστηκε και πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στο στίγμα, για την ομαλή ένταξη των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Από την αρχή της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και του προγράμματος «Ψυχαργώς», αφοσιώθηκε με έγνοια και φροντίδα, με μεράκι και αστείρευτη ενέργεια στη μάχη για την αποασυλοποίηση και την δημιουργία κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας καθώς και την ανάπτυξη των κοινωνικών συνεταιρισμών για την εργασιακή ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Κατάφερνε πάντα να συνδυάζει το όραμα με την πράξη στο σήμερα, να είναι πρωτοπόρος και ουσιαστικός, ευρηματικός και πεισματάρης, συλλογικός και ακούραστος και σχεδόν πάντα να καταφέρνει τουλάχιστον να πλησιάζει τον στόχο του, όχι ως μια προσωπική επιτυχία αλλά μέσα από το χτίσιμο και την λειτουργία ομάδων. Γλυκός κι ευγενής, έξυπνος και πρακτικός, ευαίσθητος και στοργικός. Πάντα εκεί. Πάντα δίπλα μας. Πάντα δίπλα σε όποιον είχε ανάγκη. Ο Δημήτρης ήταν ο τύπος του ανθρώπου που μπορεί να είναι καπετάνιος στην φουρτούνα και εργάτης στην καθημερινότητα. Να σε διδάσκει με την πράξη του και να είναι έτοιμος να μάθει από εσένα.

Ο Δημήτρης όπως ξέρουν όσοι και όσες κάποτε τον συνάντησαν ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος, ένας πολύτιμος συνεργάτης και ένας μοναδικός φίλος που ήρθε αποφασισμένος να παλέψει για να αφήσει αυτό τον κόσμο καλύτερο από ότι τον βρήκε.

Ο Δημήτρης μας, ο Δημήτρης του «Συν-ειρμού», του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ, του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Αρχιπέλαγος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών, έφυγε για πάντα από κοντά μας όσο δύσκολο κι αν μας είναι να το πιστέψουμε.

Το μόνο που σήμερα μπορούμε να πούμε είναι πως νιώθουμε τυχεροί που βρεθήκαμε δίπλα του.

Όλη μας την αγάπη στην Φανή, στην Αλίκη, στους συγγενείς και σε όλους τους αγαπημένους του.

Θα τον αποχαιρετήσουμε την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στις 11:30 πμ στο Δημοτικό Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου.
 
Για όποι@ θα ήθελε να τιμήσει τη μνήμη του και με άλλο τρόπο, αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της κατάθεσης ενός ποσού ως δωρεά για την ενίσχυση του έργου του Δικτύου στήριξης φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών (αρ. λογαριασμού GR6302601460000790201094187 / Eurobank).

Pin It on Pinterest